Slechts tientallen mensen op Koningsdag in Amsterdam onwel door lachgas

lachgas koningsdag, lachgas gevaarlijk, lachgas patronen, slagroomspuit. slagroompatronen, lachgas tank, lachgas onschuldig, lachgas illegaal,

Tientallen mensen onwel door lachgas in Amsterdam. Wat een ramp. Althans, dat is hoe NOS het laat blijken. In dit bericht gaan we in op het nieuwsartikel van NOS over de tientallen mensen die tijdens Koningsdag in Amsterdam onwel zijn geworden na het gebruik van lachgas. Wij vinden namelijk dat de NOS een heel eenzijdig verhaal schrijft.

Tientallen mensen is niet veel voor Amsterdam

Tijdens Koningsdag in Amsterdam wordt er heel veel lachgas verkocht. Vooral in Amsterdam is het erg populair en volgens feestvierders in Amsterdam waren er op sommige plekken zelfs meer personen om lachgas bij te kopen dan dat je bier kon kopen.

Lachgas niet onveilig, maar wel op de manier hoe het nu gaat

Om daarop verder te gaan. We denken niet dat het veilig is als iedereen zomaar lachgas mag verkopen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de cilinders goed schoon gemaakt zijn. Als dit niet gebeurt, kan het gebeuren dat er vuil mee in de ballon gaat, wat uiteindelijk dus in je longen belandt. Verder zijn niet alle ballonnen veilig te gebruiken. Sommige ballonnen bevatten nitrosamines, een kankerverwekkende stof. Tot slot is er dan nog de kwaliteit van het lachgas. Als het gas van een lage kwaliteit is en andere schadelijke stoffen bevat kan dit ook een gevaar voor de gezondheid opleveren. In de lachgas markt, waar veel illegale leveranciers tussen zitten, weet je eigenlijk wel zeker dat niet iedereen een goed product verkoopt.

Combinatiegebruik

Ons vermoeden, hier hebben we echter geen bewijs voor, dat veel van de gebruikers die onwel zijn geworden door lachgas niet alleen onder de invloed waren van lachgas. Als iemand te veel alcohol heeft gedronken en vervolgens ook nog lachgas gaat gebruiken, kan het inderdaad misgaan.

De cijfers

Laten we nu kijken naar de cijfers. Tijdens Koningsdag is het erg druk in Amsterdam. Op het drukste moment tijdens Koningsdag zijn er zelfs 1,1 miljoen mensen in de omgeving. Tientallen mensen, laten we zeggen 30 personen, is dus 1 op 36667. Als je dit dus zo bekijkt, vallen de cijfers erg mee. Natuurlijk gebruikt niet iedereen in Amsterdam lachgas, maar volgens actuele cijfers gebruikt ongeveer 50% van de uitgaanders wel eens lachgas.

Verder staat er onderaan in het NOS artikel “Ambulances rukten gisteren niet alleen uit voor mensen die lachgas hadden gebruikt. In de hoofdstad hadden vooral veel mensen hulp nodig omdat ze te veel alcohol hadden gedronken. In totaal moesten ambulances in Amsterdam gisteren 313 keer uitrukken.”

Als je dus kijkt naar Amsterdam, waar extreem veel lachgas gebruikt wordt, erg onveilig verkocht wordt en toch slechts tientallen gewonden.
Ambulances rukten vaker uit voor mensen die te veel alcohol hadden gedronken. Toch wordt er door de NOS (misschien onbedoeld) een erg negatief beeld geschetst over lachgas, terwijl wij het juist zien als een genotsmiddel met een laag risicofactor ten opzichte van alcohol.

Cijfers alcohol, tabak en lachgas

Aantal sterftegevallen als gevolgen van alcohol gebruik in 2016: 1503

Aantal sterftegevallen als gevolgen van tabak gebruik in 2016: 19244

Sterftegevallen als gevolgen van lachgas: 0

Schlussfolgerung

Lachgas is natuurlijk niet goed voor je gezondheid, maar is het nu echt zo slecht? Door de media wordt een erg slecht beeld geschetst, terwijl het ook gezien kan worden als een potentieel alternatief voor alcohol. Het probleem dat er nu echter gaande is, is dat er weinig toezicht wordt gehouden op de kwaliteit van het lachgas.

Bronnen: NOS, Jellinek

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.